Тенденция към намаляване на емисиите на основните замърсители, определящи качеството на

...
Тенденция към намаляване на емисиите на основните замърсители, определящи качеството на
Коментари Харесай

Годишната оценка на РИОСВ показва намаляване на замърсяването на въздуха в Пловдив за 2021 г.

Тенденция към понижаване на излъчванията на главните замърсители, определящи качеството на атмосферния въздух в Пловдив, регистрират от Регионалната ревизия по околната среда и водите.

Ежегодната оценка на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив демонстрира, че за изтеклата 2021 година се следи понижаване на равнищата на фини прахови частици под 10 микрона /ФПЧ10/, а замърсяването на въздуха е в границите на условията и няма превишения.

Контролът по качеството на въздуха в Община Пловдив се обезпечава посредством две автоматизирано измервателни станции – „ Каменица “ и „ Тракия “. Данните от мониторинга в измервателна станция „ Каменица “ за 2021 година регистрират съблюдаване на средногодишната норма по индикатор ФПЧ10 като измерената стойност е 31 mg/m3 при норма 40 mg/m3. За съпоставяне стойностите за предходните две години са по-високи – 32 mg/m3 за 2020 година и 36 mg/m3 за 2019 година

В измервателна станция „ Тракия “ средногодишната норма по индикатор ФПЧ10 също е спазена, измерена е стойност 39 mg/m3 при норма от 40 mg/m3. Отново се регистрира спад на замърсяването от ФПЧ10 съпоставяне с предходните 2020 година и 2019 година, когато стойностите са били респективно 44 mg/m3 и 45 mg/m3.

Спазени са равнищата и на останалите индикатори, определящи качеството на атмосферния въздух, като ФПЧ2,5, бензен, кадмий, полициклични ароматни въглеводороди и други

От Дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ припомнят за няколко лесни стъпки, които жителите могат да подхващат за запазване чистотата на въздуха.

“Тези, които се отопляват на дървесна маса и въглища могат да провеждат пресушаване на дървесината, а когато купуват такава да изискват от компанията, че същата е суха и годна за отопление. Използването и горенето от семействата на сухи, а не на преди малко отсечени дърва, понижава с над 40% отделяните излъчвания на фини прахови частици. Също по този начин дървесината не би трябвало да бъде обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, както и да е примесена с други субстанции и материали, в това число текстил, пластмаси, гуми или други петролни артикули “, допълват от Дирекцията. Експертите напомнят още, че почистването на комините всяка година също спомага за понижаване на концентрациите на замърсители в обитаемоте места и подкрепяне на положителното естествено разпръскване на изпусканите газове.

В осъществяване на политиките и ограниченията за запазване на околната среда и възстановяване качеството на въздуха Община Пловдив продължава записването за жители по плана за безвъзмездна замяна на печките на твърдо гориво с по-екологично отопление на електричество, пелети, газ или централно парно отопление.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР